Menu

Buurtbus - Lijnen 573 en 575

De Buurtbus is een busdienst behorend bij het lijnennet dat geëxploiteerd wordt door Syntus Utrecht. Wat deze lijnen speciaal maakt, is dat deze bus van station Soest-Zuid naar Blaricum en naar Driebergen-Rijsenburg rijdt met vrijwilligers als chauffeurs. Al meer dan twee jaar rijdt een groep enthousiaste chauffeurs ieder maximaal vier uur per week op de bus. Sommige mensen denken daarbij direct aan “broodroof”. Niets is minder waar. De buurtbus rijdt als aanvulling op de ‘grote’ bus, veelal langs locaties waar reizigers bijvoorbeeld slecht ter been zijn en minder ver willen of kunnen lopen naar een halte. Op dit moment heeft Syntus ook nog tientallen vacatures voor de functie van chauffeur op de ‘grote’ bus.

Lijn 573 rijdt een afstand van 23 km enkele reis van Station Soest-Zuid naar Ziekenhuis Tergooi in Blaricum. Op deze route liggen 29 haltes, waaronder busstation Soestdijk Noord, treinstation Baarn, Meander ziekenhuis Baarn, Eemnes Binnen en BEL-kantoor Eemnes. Deze buslijn wordt met twee bussen gereden die samen per werkdag 506 km rijden en op de zaterdag 460 km.

Lijn 575 rijdt een afstand van 27 km enkele reis van Station Soest-Zuid naar Driebergen-Rijsenburg. Op deze route liggen 39 haltes, waaronder bus- en treinstation Soest-Zuid, busstation Zeist, Nationaal Militair Museum, Zwembad Dijnselburg, Diakonessenhuis Zeist en bus- en treinstation Driebergen-Zeist. Deze buslijn wordt met twee bussen gereden die samen per werkdag 598 km rijden en op de zaterdag 489 km.

Het aantal passagiers bedraagt per dag gemiddeld zo’n 200 personen die voor het grootste deel betalen met de OV-Chipkaart. Ook is het mogelijk voor € 2,80 een kaartje te pinnen bij de chauffeur.

Alle chauffeurs zijn lid van de Vereniging Buurtbus Soest e.o., oftewel de BBVSeo. De chauffeurs beschikken over het rijbewijs B (het gewone rijbewijs) en moeten een goede gezondheid hebben. Daarnaast is een goede communicatieve eigenschap zeker gewenst, aangezien ze veel contact hebben met de passagiers. Die vinden het gezellig zich te laten vervoeren door deze bus en willen dan ook graag een praatje maken met de chauffeur. Daarom is het zo leuk deze buurtbus te rijden als vrijwilliger. Nagenoeg alle passagiers, jong en oud, stellen het bijzonder op prijs dat een vrijwilliger deze buurtbus rijdt. De meeste passagiers worden nl. op hun wenken bediend doordat ze net iets meer service krijgen dan zij gewend zijn van het Openbaar Vervoer in het algemeen. En juist daardoor is het weer leuk voor de chauffeur, dus een positieve vicieuze cirkel. Daarbij blijft het wel opletten geboden om de passagiers veilig en comfortabel te vervoeren.

De BBVSeo heeft net als elke organisatie te maken met uitstroom. Hierdoor zoekt de vereniging enthousiaste chauffeurs. Vindt u het leuk om één dienst per week van circa 4 uur als chauffeur op de Buurtbus te gaan rijden en woont u in Baarn, Hilversum, Eemnes, Blaricum, Laren, Soest, Soesterberg, Zeist, Doorn, Driebergen, Odijk of in de directe omgeving van één van deze plaatsen, dan kunt zich hier aanmelden.