Menu

Buurtbus - Lijnen 573 en 575

Buurtbus 573 biedt vanaf 12 december 2022 rechtstreekse verbinding tussen Soest en Meander Medisch Centrum Amersfoort

Op 11 december wijzigt de dienstregeling van het openbaar vervoer in Nederland. Ook in de provincie Utrecht. Buurtbus 573 (Amersfoort Meander-Soest-Eemnes) rijdt vanaf maandag 12 december een nieuwe route. Het Tergooi ziekenhuis in Blaricum gaat sluiten. Daardoor rijdt de bus voortaan niet meer tussen Eemnes en Blaricum. In plaats hiervan rijdt de bus vanuit Soest naar het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Hierdoor ontstaat een nieuwe, rechtstreekse verbinding met het ziekenhuis voor inwoners uit Soest.

20 minuten sneller bij het Meander Medisch Centrum

Vanaf 12 december rijdt Buurtbus 573 rechtstreeks van Soest naar Amersfoort. De bus rijdt in Amersfoort via het Industriekwartier naar het Meander Medisch Centrum. Hierdoor komt er een nieuwe en rechtstreekse verbinding tot stand voor inwoners uit Soest, Baarn en Eemnes. Doordat reizigers voortaan niet meer op het Busstation Amersfoort hoeven over te stappen, zijn zij ruim 20 minuten sneller in het Ziekenhuis in Amersfoort. Reizigers die werken in het Industriekwartier te Amersfoort kunnen voortaan met deze bus van en naar het werk.

Langere reistijd richting Blaricum

Omdat het Tergooi ziekenhuis in Blaricum sluit, rijdt de bus voortaan niet meer tussen Eemnes en Blaricum. Hierdoor stopt Buurtbus 573 ook niet meer bij Busstation Blaricum. Reizigers kunnen dan met Bus 109 richting Laren/Blaricum. Op de Braadkamp in Eemnes kunnen reizigers uit Soest en Baarn overstappen op Bus 109 richting Laren en Blaricum. Door de routewijzing van de Buurtbus zijn ze iets langer onderweg.

Word vrijwilliger op de buurtbus!

Ben jij van nature een sociaal persoon? Zit je graag achter het stuur en houd je ervan om een gezellig praatje te maken met dankbare mensen uit je eigen omgeving? Wellicht is buurtbuschauffeur dan iets voor jou! Buurtbus 573 wordt gereden door vrijwilligers uit omgeving Soest, Soesterberg, Amersfoort, Baarn en Eemnes. Zij rijden op trajecten waar geen grote bus rijdt. Daarmee houden ze de omgeving bereikbaar. Een dienst duurt gemiddeld 4 uur (per week). En heb je een geldig B-rijbewijs? Meld je dan aan als vrijwilliger via de website syntusutrecht.nl/buurtbus of via www.buurtbussoest.nl.

Check de reisplanner
Wil je weten wat er verandert voor jouw reis? Op syntusutrecht.nl/dienstregeling vind je een overzicht van alle wijzigingen. Ook vind je hier de busfolders en lijnnetkaarten. Een reis kan vooraf ook gepland worden via de handige reisplanner. Syntus Utrecht adviseert om de reis in te plannen op of na 11 december. Dan zijn de veranderingen in de dienstregeling doorgevoerd. Ook op www.buurtbussoest.nl staat vanaf zondag 11 december de nieuwe dienstregeling voor Buurtbus 573 vermeld.

Over de lijnen 573 en 575

De Buurtbus is een busdienst behorend bij het lijnennet dat geëxploiteerd wordt door Syntus Utrecht. Wat deze lijnen speciaal maakt, is dat deze bus van station Soest-Zuid naar Blaricum en naar Driebergen-Rijsenburg rijdt met vrijwilligers als chauffeurs. Vanaf eind 2016 rijdt een groep enthousiaste chauffeurs ieder maximaal vier uur per week op de bus. Sommige mensen denken daarbij direct aan “broodroof”. Niets is minder waar. De buurtbus rijdt als aanvulling op de ‘grote’ bus, veelal langs locaties waar reizigers bijvoorbeeld slecht ter been zijn en minder ver willen of kunnen lopen naar een halte. Op dit moment heeft Syntus ook nog tientallen vacatures voor de functie van chauffeur op de ‘grote’ bus.

Lijn 573 rijdt een afstand van 23 km enkele reis van Meander Medisch Centrum in Amersfoort naar BEL-kantoor in Eemnes. Op deze route liggen 29 haltes, waaronder Station Soest-Zuid, busstation Soestdijk Noord, treinstation Baarn, Meander ziekenhuis Baarn en Eemnes Binnen. Deze buslijn wordt met twee bussen gereden die samen per werkdag 506 km rijden en op de zaterdag 460 km.

Lijn 575 rijdt een afstand van 27 km enkele reis van Station Soest-Zuid naar Driebergen-Rijsenburg. Op deze route liggen 39 haltes, waaronder bus- en treinstation Soest-Zuid, busstation Zeist, Nationaal Militair Museum, Zwembad Dijnselburg, Diakonessenhuis Zeist en bus- en treinstation Driebergen-Zeist. Deze buslijn wordt met twee bussen gereden die samen per werkdag 598 km rijden en op de zaterdag 489 km.

Het aantal passagiers bedraagt per dag gemiddeld zo’n 200 personen die voor het grootste deel betalen met de OV-Chipkaart. Ook is het mogelijk voor € 2,80 een kaartje te pinnen bij de chauffeur.

Alle chauffeurs zijn lid van de Vereniging Buurtbus Soest e.o., oftewel de VBSeo. De chauffeurs beschikken over het rijbewijs B (het gewone rijbewijs) en moeten een goede gezondheid hebben. Daarnaast is een goede communicatieve eigenschap zeker gewenst, aangezien ze veel contact hebben met de passagiers. Die vinden het gezellig zich te laten vervoeren door deze bus en willen dan ook graag een praatje maken met de chauffeur. Daarom is het zo leuk deze buurtbus te rijden als vrijwilliger. Nagenoeg alle passagiers, jong en oud, stellen het bijzonder op prijs dat een vrijwilliger deze buurtbus rijdt. De meeste passagiers worden nl. op hun wenken bediend doordat ze net iets meer service krijgen dan zij gewend zijn van het Openbaar Vervoer in het algemeen. En juist daardoor is het weer leuk voor de chauffeur, dus een positieve vicieuze cirkel. Daarbij blijft het wel opletten geboden om de passagiers veilig en comfortabel te vervoeren.

De BBVSeo heeft net als elke organisatie te maken met uitstroom. Hierdoor zoekt de vereniging enthousiaste chauffeurs. Vindt u het leuk om één dienst per week van circa 4 uur als chauffeur op de Buurtbus te gaan rijden en woont u in Baarn, Hilversum, Eemnes, Blaricum, Laren, Soest, Soesterberg, Zeist, Doorn, Driebergen, Odijk of in de directe omgeving van één van deze plaatsen, dan kunt zich hier aanmelden.